Petra Cristina Ene

Petra Cristina Ene

Blogger

Am făcut primii pași spre economii mari cu schimbări mici - IKEA

Share pe

Oameni și povești sustenabile | Petra Cristina Ene

După cum v-am povestit în acest articol, am acceptat provocarea IKEA România și, începând de săptămâna trecută, am făcut primii pași în transformarea casei mele într-un loc sustenabil, cu ajutorul unor schimbări mici, ce nu doar că mă ajută să am un stil de viață mai sănătos și prietenos cu natura, dar și să economisesc. Dar haideți să vedem exact ce am schimbat și care sunt primele beneficii pe care le-am resimțit. 

Energie

Una dintre cele mai mari facturi ce își găsește locul la mine în poștă este cea de energie electrică. Mai jos aveți două fotografii cu consumul meu de curent pe două săptămâni, consum realizat înainte de a face orice schimbare. În următorul articol, vom vedea împreună, dacă schimbările despre care vă povestesc mai jos vor avea un efect asupra consumului.

Primele produse pe care le-am ales de la IKEA România pentru acest experiment au fost becurile LED. Ele consumă cu aproximativ 85% mai puţină energie şi durează de 20 de ori mai mult decât becurile incandescente. Am înlocuit becurile din bucătărie și de pe hol cu LEDARE, becuri LED E27, 1800 lumeni, intensitate reglabilă și glob opal, iar prima schimbare resimțită a fost în calitatea luminii, acum ea este mult mai intensă, dar și mult mai caldă. 

În baie, pentru veioza de lângă pat și pentru plafoniera din cameră am ales becurile LEDARE de 600 lumeni. Înainte de a începe acest experiment singurele lumini din cameră erau cele mai sus menționate, însă de mult timp voiam să achiziționez corpuri de iluminat care să concentreze lumina pe o anumită zonă a camerei. Acest gen de iluminare nu doar că poate crea o atmosferă intimă și plăcută la interior, dar te ajută și să economisești pentru că poți folosi o singură sursă de lumină atunci când lucrezi la laptop sau când citești ori te uiți la televizor.
Tocmai de aceea, am ales lampadarul cu LED JANSJÖ al cărui design permite amplasarea lui şi în locuri strâmte. Eu l-am pus lângă biblioteca mea improvizată și am luminat astfel un colț al camerei ce nu se distingea prin nimic special. În ceea ce privește biroul, el este acum luminat de veioza cu LED HÅRTE ce se încarcă din portul USB al laptopului meu. Astfel am scăpat de o adevărat problemă, deoarece priză liberă lângă birou nu mai există de mult. În plus, la fel ca și lampadarul JANSJÖ, această veioză este reglabilă; poţi direcţiona lumina în orice parte îți dorești.

Scaunele și spațiul strâmt sunt o problemă constantă într-o garsonieră, tocmai de aceea, am ales să rezolv aceste probleme, dar și să aduc o nouă sursă de lumină care să poată fi mutată acolo unde îmi doresc, cu ajutorul corpului de iluminat și taburet IKEA PS 2014. Pe lângă faptul că este foarte comod, îl poți amplasa oriunde, iar el va lumina chiar dacă nu ai priză la îndemână, mulțumită bateriilor reîncărcabile de care dispune.

Pentru că tot veni vorba despre baterii, am renunțat cu totul la bateriile normale și am trecut pe acumulatorii LADDA care se încarcă cu încărcătorul STORHÖGEN. Pe lângă electronicele pentru care foloseam baterii, acești acumulatori îi voi folosi și pentru baghetele luminoase LED, STÖTTA ce vor lumina interiorul dulapurilor mele de haine. Odată instalate, nu voi mai fi nevoită să aprind plafoniera pentru a vedea ce voi purta în ziua ce abia începe. 
Nu în ultimul rând, pentru că de multe ori mă uit la televizor fără o altă lumină aprinsă în cameră, am ales și bagheta luminoasă LED, LEDBERG, pe care am amplasat-o în spatele televizorului. Luminează în 7 culori diferite, și, da, în timpul meciurilor de fotbal de la Campionatul European a fost setată pe verde. 

În bucătărie

Cu un stil de viață pe care nu îl pot numi chiar stabil și liniștit, ajung să arunc destul de multă mâncare, iar gătitul este de multe ori neglijat din lipsă de timp. De aceea, am ales setul de caserole PRUTA, caserolele FÖRTROLIG și borcanele KORKEN.  Ele au început deja să mă ajute nu doar cu depozitarea și păstrarea mâncării proaspete, deci cantitățile de mâncare aruncată deja au scăzut, ci și cu o mai bună organizare a spațiului din frigider, dar și din dulapuri.

În ceea ce privește prepararea mâncării, i-am adăugat oalei IKEA 365+, accesoriile de gătit STABIL. Această combinație, alături de oala sub presiune VÄRDESÄTTA,  mă ajută să economisesc timp la prepararea mâncării, dar și energie termică. 
În plus, sita și cuvele BOHOLMEN  nu doar că au început deja să îmi ușureze spălatul legumelor, dar mă și ajută să economisesc apă.

Natura în casă

Produsele pe care abia am așteptat să le testez au fost cele din gama VÄXER. Setul de cultivare, semințele și sistemul de iluminare LED au fost special gândite pentru a-ți oferi, chiar și într-un balcon mic, legumele și plantele aromatice necesare la gătit. Sper că, la finalul acestui experiment și mica mea grădină să arate ca în imaginea de mai jos.

Pe lângă această seră, ghiveciul SÖTCITRON mă va ajuta să economisesc apă și să fiu sigură că celelalte plante de interior vor avea mereu apă datorită sistemul de reglare a umidității ce asigură plantei un grad de umiditate constant.

Pe Petra o găsiți aici, cu multe idei și inspirație pentru casă.

LEDARE

Bec LED, 600 lumeni, intensitate reglabilă, glob opal

34,90 lei

LED-urile consumă cu aproximativ 85% mai puţină energie şi durează de 20 de ori mai mult decât becurile incandescente. În plus poţi regla intensitatea luminii pentru a economisi energie.

LEDARE

BecLED E27 1000lm, intensitate reglabilă, glob opal

29,90 lei

LED-urile consumă cu aproximativ 85% mai puţină energie şi durează de 20 de ori mai mult decât becurile incandescente. În plus poţi regla intensitatea luminii pentru a economisi energie.

KORKEN

Borcan cu capac, sticlă transparentă, 0,5l

7,90 lei

Borcan transparent pentru conservarea alimentelor cu închidere ermetică. Menţine aroma mai multă vreme.

LADDA

Set 4 acumulatori AA

34,90 lei

Acumulator LADDA ce poate fi utilizat imediat.

PRUTA

Set caserole 17 buc, transparent, verde

16,90 lei

Set 17 caserole transparente pentru depozitarea alimentelor de orice tip. Se pot stivui pentru a economisi spaţiu.

Oameni care au făcut schimbări
pentru o casă sustenabilă

Ikea Sustenabila
Petra Cristina Ene

Petra Cristina Ene

Blogger

“Dacă am putea îmbina economia acasă cu un interior sustenabil și prietenos cu mediul înconjurător fără cheltuieli mari și fără să ne schimbăm radical stilul de viață? .”

Ikea Sustenabila
Victor Kapra

Victor Kapra

Blogger

“Anul acesta, în etapa a treia a experimentului, a venit rândul a 20 de familii, clienți obișnuiți, dar care s-au dovedit pasionați de tema viață sustenabilă..”

Ikea Sustenabila
Bogdana Dobre

Bogdana Dobre

Blogger

“Acum vreo două săptămâni IKEA mi-a pus întrebarea asta: “Ce înseamnă pentru tine “acasă”?” și m-am gândit că cel mai simplu ar fi să las imaginile să vorbească singure și a ieșit filmulețul acesta".”