Victor Kapra

Victor Kapra

Blogger

7 idei pentru mai bine reieșite din experimentul IKEA

Share pe

Îmi place experimentul IKEA România, de promovare a produselor proprii și pentru mai buna înțelegere a conceptului de viață sustenabilă*.
Experimentul acesta merge pe soluții practice, care pot fi aplicate de către oricine, pentru mai mult confort și economii în bugetul familiei.

Despre ce e vorba: douăzeci de familii obișnuite au fost selectate anul acesta să participe la programul „Schimbări mici, economii mari”.

Mai întâi au trecut prin partea teoretică (workshop-uri), apoi și-au ales produse IKEA pentru proiectele proprii de sustenabilitate în locuință, iar acum povestesc online cum le-au îmbunătățit viața.
Experimentul continuă și am ales 7 idei din povestirile de până acum ale acestor ambasadori IKEA, idei pe care le poți aplica și tu acasă

Ce fel de corpuri de iluminat folosești?

O lustră bătrânească, excesiv de ornamentată, dar ineficientă în a lumina cum trebuie casa, este un exemplu bun de obiect care poate fi înlocuit.
Becuri cu LED consumă cu 85% mai puțină energie electrică și dau o lumină mai plăcută decât vechile becuri economice.
Găsim pe site cam 100 de modele de becuri și corpuri de iluminat elegante și eficiente, deci avem de unde alege.
În treacăt fie spus, prețul energiei electrice în România se recalculează o dată la șase luni și, după cum am văzut recent, de obicei crește.

Apropo de curentul electric: IKEA este una dintre puținele mari companii din lume care folosește exclusiv energie regenerabilă (din 2011).
A investit peste 600 milioane de euro în 700.000 de panouri solare și 314 turbine eoline aflate în proprietate. Până în 2020, IKEA își va produce independent toată energia pe care o consumă, 100% din surse „verzi”

Cât de vechi este cuptorul electric?

Un cuptor electric  vechi, clasa C, face o gaură în bugetul pentru curent electric de fiecare dată când îl folosești.
În magazinul IKEA găsești, spre înlocuire, câteva modele de generație nouă A+: consumă mult mai puțin și sunt cu convecție. Distribuie astfel uniform căldura pentru prepararea simultană a mai multor feluri de mâncare, fără ca aromele să se amestece. Spațiul interior permite cinci niveluri de gătire; poţi prepara orice doreşti deodată.

Bateriile de la baie și bucătărie?

O baterie de chiuvetă model vechi crește consumul de apă cu aproape un metru cub în două ore de folosire.
Cu totul altfel livrează apa o baterie IKEA: vine  cu aerator pentru sisteme de presiune, un sistem care „injectează” în jetul de apă bule de aer. Consumul este redus cu 8 litri pe minut.
Bateriile pot fi montate foarte ușor și de către cei care nu au diplomă de instalator, adică și de tine, și sunt garantate 10 ani.

Acumulatori în loc de baterii

Bateriile de unică folosință sunt unele dintre cele mai otrăvitoare dispozitive create vreodată de om. Dacă ajung la lada de gunoi și apoi în pământ, otrăvesc cu metale grele apele subterane ani în șir.
Mai mult: cele de calitate costă mult.
IKEA propune soluția civilizată și eficientă de înlocuire a bateriilor clasice: acumulatorii. Găsiți în magazin diverse modele de acumulatori și încărcătoarele potrivite.
Sunt convenabili ca preț și de producție japoneză. Cuplezi încărcătorul la portul USB al computerului și, cât timp lucrezi, acumulatorii se încarcă.

Ai grădină? O idee pentru plante mai sănătoase

Unele dintre produsele IKEA sunt versatile, în sensul că putem să le folosim în mai multe feluri. Să luăm exemplu coșurilor de plastic, destinate la prima vedere doar pentru gunoiul menajer.
Pentru norocoșii care au grădină, acestea pot fi transformate însă și într-o „fabrică” de compost. Resturile vegetale din bucătărie sau cele din grădină pot fi adunate în acest coș. În timp, bacteriile le descompun și obținem un îngrășământ natural și ecologic.

Sau putem alcătui un ansamblu de trei astfel de coșuri în care să sortăm deșeurile destinate reciclării (plastic, hârtie, sticlă+metal).

Câtă mâncare arunci?

Deși România nu este o țară prea bogată (sau tocmai de aceea), cantitățile de mâncare aruncate la ghenă sau la canalizare sunt uriașe. Principala cauză: neglijența.
Rezolvarea ține de organizare la cumpărături, dar și de administrarea frigiderului și a cămării.

În magazinele IKEA găsim o mulțime de caserole pentru alimente. În loc ca mâncarea să fie răspândită în frigider prin diverse cratițe și pungi, caserolele ne ajută să porționăm și, fiind transparente, să vedem clar ce conțin.

Pot fi folosite și în cuptorul cu microunde, și în congelator. Sunt libere de bisfenol. (link recipiente)

Poate că aerul condiționat nu trebuie să meargă tot timpul

O ambasadoare IKEA din grupul celor 20 spune că familia sa nu se simte confortabil cu aparate de aer condiționat în dormitor. Și, pentru că ferestrele sunt însorite vara, a ales soluția unor draperii care să păstreze răcoare.
O soluție simplă și eficientă.
La IKEA găsești tot ce îți trebuie: fie jaluzele foarte convenabile ca preț și pe care le adaptezi dimensiunilor ferestrei în câteva minute, fie draperii opace.
Vei vedea apoi diferența între o fereastră prin care soarele încălzește nestingerit încăperea și una care conservă răcoarea.

Pe platforma online O viață mai bună pentru toată lumea găsești o mulțime de alte idei pe care poți să le aplici imediat fără mari eforturi, plus sugestii de produse cu avantaje evidente pentru confortul și bunăstarea familiei.

Iar dincolo de avantajele personale, gesturile mici pe care le facem pentru o viață mai sustenabilă contribuie și la diminuarea presiunii umane asupra planetei.
Presiune care există, devreme ce în fiecare zi încă un milion de oameni se mută în orașele lumii.

Și trei clipuri de câte un minut care să te inspire:* Experimentul internațional IKEA – „O viață mai sustenabilă pentru oricine”, a început în anii 2009-2010 în Suedia.
Proiectul a continuat în Franța și Elveția, unde 256 de consumatori, bloggeri și co-workeri au fost învățați cum să reducă consumul de apă și energie și să sorteze deșeurile.
În România, au participat la experiment în 2015, voluntar, 12 angajați IKEA, iar anul acesta au fost cooptate 20 de familii.

De la tehnologie la călătorii dar și analize ale întâmplărilor de zi cu zi – pe toate le găsiți pe blogul lui Victor, aici.

Oameni care au făcut schimbări
pentru o casă sustenabilă

Ikea Sustenabila
Florentina Irimia

Florentina Irimia

Ambasador

“Au trecut patru luni de la inceperea proiectului. Mi-au intrat in obisnuinta micile gesturi care ma ajuta sa economisesc apa, de exemplu..”

Ikea Sustenabila
Victor Kapra

Victor Kapra

Blogger

“Îmi place experimentul IKEA România, de promovare a produselor proprii și pentru mai buna înțelegere a conceptului de viață sustenabilă*..”

Ikea Sustenabila
Daniela Preoteșescu

Daniela Preoteșescu

Ambasador

“Am ajuns la sfârșitul campaniei “Schimbări mici, economii mari” și mă bucur extrem de tare că am avut șansa să cunosc oameni frumoși, interesați de subiecte adevarăte, care își doresc să facă schimbăr.”