Victor Kapra

Victor Kapra

Blogger

5 sfaturi practice de la IKEA care te vor lumina - IKEA România

Share pe

Oameni și povești sustenabile | Victor Kapra

În ultima săptămână am adus cu mare plăcere niște schimbări în propria locuință, toate bazate pe sustenabilitate.
Spuneam data trecută că auzim din ce în ce mai des termenul de „sustenabilitate”:
Pare un neologism oarecum pretențios, dar sensul este cât se poate de practic: ai mai mult confort, îți rămân mai mulți bani în portofel, ții pasul cu vremurile și lași urmașilor un mediu mai curat în care să nu fie nevoiți să iasă cu masca de protecție pe figură, așa cum se întâmplă deja în unele mari aglomerări urbane.

Tehnologia a evoluat mult și în privința luminii artificiale din locuință și, împreună cu managerul de sustenabilitate al IKEA România, am ales câteva soluții:

Primul pas: am înlocuit becurile halogen pe care le aveam în casă cu LED-uri IKEA.
În fotografie vedeți în stânga un exemplar de bec pe care l-am înlocuit: de producție germană, consuma 28W și livra o strălucire de 150 lumeni.
În schimb, LED-ul LEDARE de la IKEA consumă 6W și oferă 400 de lumeni (cam cât un bec din acela vechi, cu filament incandescent, de 40 W).

Este clar că nu încape comparație în privința consumului, mai ales dacă facem un calcul total pentru cele nouă becuri pe care le-am înlocuit cu LED-uri.
Nu toate LED-urile sunt însă potrivite. În unele magazine găsim modele cu preț atractiv, dar care livrează o lumină rece – îți dă senzația de cameră frigorifică.
Ledurile LEDARE sunt marcate însă cu 2700 Kelvin, așa că luminează cald, plăcut.
Detalii, aici.
Preț: 34,90 lei/bucată
Consum energie electrică: mai mic cu 78% (!) la capitolul lumină.

Lampadarul JANSJÖ
Am înlocuit veioza din dormitor cu lampadarul LED JANSJÖ, creat de un designer talentat.
Simplu, fără niciun element inutil, este potrivit și pentru dormitor, și pentru camera de zi. Poate fi amplasat foarte bine și în spații restrânse.
Consumă doar 2W dar livrează o lumină direcționată perfectă pentru citit sau lucru.

Dacă ai nevoie de lumină de veghe pentru noapte, este de asemenea o soluție bună.
Îmi place pentru că brațul (lung de 1, 6 metri) este flexibil și poate fi modelat după dorință, astfel ca direcția luminii să fie precisă, spre carte, laptop sau spre perete – dacă dorești doar o lumină de control noaptea.
Este atât de flexibil, încât poți să aduci capul cu LED la 30 de centimetri de carte sau laptop.
Întrerupătorul este de podea, astfel că lampadarul poate fi stins/aprins comod și cu piciorul :)
Detalii, aici.
Preț: 125 de lei
Consum energie electrică: insignifiant, de 2W. Altfel spus, 1000 de ore de funcționare apar pe factura de electricitate cam 1 leu.

SOLVINDEN Lustră LED energie solară
Cum poți lumina grădina sau balconul cu costuri de energie zero? Captezi și stochezi ziua lumina naturală a Soarelui!
Lampionul SOLVIDEN are un mic panou solar, o baterie-acumulator și un led.
Ziua se încarcă de la lumina naturală, iar cum se lasă întunericul, se aprinde automat.
Funcționează și în interior, și în exterior (certificare IP44), dar în cazul acestei amplasări, trebuie ancorat bine contra vântului.
Oferă o lumină plăcută și poetică de clar de lună.
Doi ani, cam cât este durata de viață a acumulatorului, funcționează independent, se aprinde noaptea și se stinge automat în zori.  

Detalii, aici.
Preț: 69,9 lei
Consum de energie electrică de la rețea: zero

Taburet LED IKEA
Pentru balcon sau gradină (certificare IP44), dar și pentru interior. Un taburet care luminează prietenos serile în familie sau cu prietenii. La nevoie poate fi folosit și ca măsuță de cafea.
Excelent ca lumină ambientală când privim la televizor.
Nu e musai să ai tot timpul o priză prin preajmă, pentru această piesă de mobilier vine cu 4 baterii reîncărcabile încorporate care alimentează cinci ore ledul din interior (echivalentul unui bec clasic de 18W).
Potrivit pentru interioarele moderne, minimaliste, taburetul-veioză merge pe ideea IKEA a multifuncționalității.

Detalii aici.
Preț: 245 de lei
Consum de energie electrică: insignifiant.

Acumulatori și încărcător LADDA
Vă spuneam data trecută că în ultimii ani am cumpărat o mulțime de baterii de unică folosință, destul de scumpe și care sunt periculoase pentru mediu pe termen lung.
De luna aceasta folosesc doar acumulatori. Cei de la IKEA sunt convenabili ca preț și de producție japoneză. Cuplezi încărcătorul la portul USB al computerului și cât timp lucrezi, acumulatorii se încarcă.

Sugestie: cumpărați mai multe bucăți, de diferite tipuri, în funcție de nevoi. Astfel veți avea întotdeauna acumulatori încărcați, gata de a fi folosiți.
Preț: acumulatori LADDA 4 bucăți 16,90 lei; încărcător VINNINGE 12,90 lei
Consum de energie: insignifiant.
(În episodul viitor vă voi povesti despre alte soluții de economisire a energiei în locuință, soluții la fel de simple și de simpatice precum cele de mai sus.)
Acest articol face parte dintr-un experiment internațional IKEA – „O viață mai sustenabilă pentru oricine”, început în anii 2009-2010 în Suedia.
Proiectul a continuat în Franța și Elveția, unde 256 de consumatori, bloggeri și co-workeri au fost învățați cum să reducă consumul de apă și energie și să sorteze deșeurile.
În România, au participat la experiment în 2015, voluntar, 12 angajați IKEA.
În acest an, proiectul a fost extins cu participarea unor bloggeri.

De la tehnologie la călătorii dar și analize ale întâmplărilor de zi cu zi – pe toate le găsiți pe blogul lui Victor, aici.

LEDARE

Bec LED, 400 lumeni, intensitate reglabilă

34,90 lei

LED-urile consumă cu aproximativ 85% mai puţină energie şi durează de 20 de ori mai mult decât becurile incandescente. Intensitate reglabilă a lumii.

Oameni care au făcut schimbări
pentru o casă sustenabilă

Ikea Sustenabila
Petra Cristina Ene

Petra Cristina Ene

Blogger

“Am făcut primii pași în transformarea casei mele într-un loc sustenabil, ce nu doar că mă ajută să am un stil de viață mai sănătos și prietenos cu natura, dar și să ecomisesc.”

Ikea Sustenabila
Cristina Iacob

Cristina Iacob

Ambasador

“Înscrierea în proiectul „Schimbări mici, economii mari” a însemnat pentru mine și familia mea o șansă: aceea de a participa activ la construirea unei mai bune calități a vieții noastre..”

Ikea Sustenabila
Daniela Popovici

Daniela Popovici

Ambasador

“Experiența cu noile produse IKEA continuă: am făcut schimbări minime în decorul camerelor și, cu toate acestea, confortul a fost vizibil sporit, iar factura de energie....”