Cristina Iacob

Cristina Iacob

Ambasador

Sustenabilitatea pornește de acasă

Share pe

Înscrierea în proiectul „Schimbări mici, economii mari” a însemnat pentru mine și familia mea o șansă: aceea de a participa activ la construirea unei mai bune calități a vieții noastre. Acest proiect m-a ajutat să fiu mai conștientă la acțiunile mele și a celor din jurul meu în ceea ce privește impactul asupra mediului. M-am documentat, am citit, am observat.

 

Concluzia mea: în România mai avem drum lung până să ajungem la sustenabilitate pe scară largă. Desigur, sunt și exemple pozitive, care nu fac decât sa întărească ideea că SE POATE, și da, se poate și la noi în țară! Exemplul pozitiv vine de la Târgu Lăpuș, județul Maramureș, unde se reciclează în proporție de 40-45% (sursa).  Exemplul negativ: gropile de gunoi (în practică, munții de gunoi). Cel puțin în jurul Bucureștiului există gropi de gunoi care poluează zi de zi cu cianuri, hidrogen sulfurat și alte substanțe care afectează sănătatea (ex: Glina, Rudeni).

În Austria, în 2013, se ajunsese la o rată a reciclării de 63% (sursa). Exemplul extrem l-am găsit într-un video viral.

Sper din tot sufletul că în toată țara se va ajunge într-un viitor cât mai apropiat la o rată a reciclării cel puțin mulțumitoare, că vom deveni mai conștienți, că vom încerca în mod real să lăsăm o lume mai curată pentru copiii noștri.

 

Revenind la proiectul IKEA, produsele pe care le-am ales cu siguranță ne-au ajutat în drumul spre sustenabilitate. Sunt produse al căror impact s-a văzut imediat: schimbarea becurilor cu unele LED a produs o economie imediată. Folosirea sticlelor de apă reutilizabile BEHÅLLARE a dus la un minus de cel puțin 5 pet-uri pe săptămână (în opinia mea, cele mai nocive deșeuri pentru mediu sunt cele fabricate din plastic). Și produse al căror impact se va vedea într-un termen mai lung (separatoarele pentru sertare HÖFTA– având lucrurile bine organizate și la îndemână, nu vom mai cumpăra ceea ce nu ne este necesar). Protecțiile pentru tigăi BEDÖMA mă vor ajuta să păstrez tigăile nezgâriate mai mult timp, nefiind necesară înlocuirea lor.

 

Sunt sigură că dacă fiecare dintre noi ar face un efort minim spre informare, nivelul reciclării ar fi mult mai mare. În plus, în zilele noastre este destul de ușor să achiziționezi produse care să te ajute în acest demers, produse care au un preț foarte accesibil în raport cu beneficiile pe care le aduc. Da, este costisitor să cumperi doar alimente bio, dar nu te costă nimic să colectezi separat deseurile.

 

Împreună cu familia mea voi continua acest drum spre sustenabilitate și voi incerca zi de zi să reduc amprenta de poluare pe care o lăsăm în urmă.

RYET

BecLED E27 400lm, glob opal

4,50 lei

BEHÅLLARE

Sticlă de apă, transparent, gri

12,90 lei

HÖFTA

Separator sertar adânc, alb

4.9 lei

BEDÖMA

Protecţie tigaie, set 2buc

3.9 lei

Oameni care au făcut schimbări
pentru o casă sustenabilă

Ikea Sustenabila
Victor Kapra

Victor Kapra

Blogger

“E foarte posibil ca Orientul Mijlociu și nordul Africii, cu cei 500 de milioane de locuitori actuali, să devină regiuni imposibile pentru viața umană peste doar 30-35 de ani..”

Ikea Sustenabila
Marius Cărnuță

Marius Cărnuță

Ambasador

“Iată că suntem pe ultimii 200 de metri cu acest proiect și suntem din ce în ce mai bucuroși de rezultate..”

Ikea Sustenabila
Alina Ciorgan

Alina Ciorgan

Ambasador

“Suntem în luna octombrie și au trecut 6 luni de când programul IKEA "Schimbări mici, economii mari" m-a inspirat și ajutat în demersul meu de a avea un trai cât mai sustenabil..”