Cristina Ionescu-Berechet

Cristina Ionescu-Berechet

Ambasador

Schimbări mici, economii mari la început - IKEA România

Share pe

Familia din care provin a pus mereu accent pe calitatea vieții, a hranei și implicit pe ideea de a economisi. Am crescut cu aceste idei și îmi doresc ca cei trei copii ai noștri să plece în viață cu aceleași principii. Astfel, într-o lume în care totul se întâmplă repede, a pregăti o salată poate părea o activitate migăloasă, de sisif chiar. Să îndrăznim să vorbim despre dulceață, acea dulceață făcută în casă, sănătoasă, închegată să stea lingura țeapănă, cum spunea bunica? Să te apuci de așa ceva astăzi pare un act de curaj și de aceea îmi doresc ca micii mei bucătari să nu treacă prin dezamăgiri. Îmi doresc ca niciun borcan să nu ne ofere surprize cu...flori de mucegai și, mai întâi, dulceața trebuie făcută în casă, din fructe proaspete, preparată în oale care să ușureze întregul proces. Lângă dulceață de obicei se așează prăjiturelele, adevărate capodopere culinare. Deși putem spune că încă sunt mici, fetițele noastre sunt pasionate de prăjiturit și-mi doresc sincer să-și păstreze acestă preocupare, ca hobby. 

Astfel, pentru acest proiect m-am axat în primul rând pe acest aspect din universul IKEA. Am ales o mulțime de borcane-minune pe care le vom umple în curând cu bunătăți preparate din căpșune, vișine și portocale, borcane pentru a depozita cât mai estetic materia primă (condimente, cacao, zahăr, făină, stafide, bombonici multicolore pentru decorat brioșe etc), suportul etajat pentru prăjituri pe care, surprinzător pentru mine, şi l-au imaginat plin cu bezele, boluri metalice pentru prepararea diferitelor compoziţii, caserole pentru păstrarea alimentelor, grozave în cazul alimentelor gătite la cuptor, pe care odată răcite trebuie numai să le acoperi cu un capac (de asemenea, brânza proaspătă se păstrază minunat în vasele de sticlă acoperite).


Am ales să schimbăm chiuveta de la bucătărie și să optăm pentru o chiuvetă dublă, împreună cu bateria (care ne obligă să facem economie la apă) şi care este perfectă mai ales când spălăm fructe sau legume.

De asemenea, am ales câteva recipiente pentru reciclarea şi pentru sortarea deşeurilor, precum şi unele cutii foarte utile pentru depozitarea mărunţişurilor pe care le găsim din plin mai ales în casele cu mulţi copii. Cele câteva becuri economice îi vor ajuta pe cei mici să înţeleagă că merită să fi deschiși la nou, la schimbări, iar pe noi să economisim energie, pentru că mai mereu câte un bec este uitat aprins undeva prin casă.

Nu pot şti cu exactitate cât anume vom economisi cu acestea, deoarece peste vară consumul de energie electrică va fi mare din pricina aerului condiţionat şi a celorlalte electrocasnice, dar ştiu că este nechibzuit să nu schimbi în bine ceva, cât de puţin, dacă acest lucru este posibil.
 

EDSVIK

Baterie bucătărie, cromată

195 lei

Baterie cu funcție de reducere a fluxului apei fără a afecta presiunea; economisește apă și energie.

RYET

Bec LED 600 lumeni, candelabru opal, set 2 bucăţi

39,90 lei

LED-urile consumă cu aproximativ 85% mai puţină energie şi durează de 10 de ori mai mult decât becurile incandescente.

KORKEN

Borcan cu capac, sticlă transparentă, 0,5l

7,90 lei

Borcan transparent pentru conservarea alimentelor cu închidere ermetică. Menţine aroma mai multă vreme.

KORKEN

Borcan cu capac, sticlă transparentă, 1l

9,90 lei

Borcan transparent pentru conservarea alimentelor cu închidere ermetică. Menţine aroma mai multă vreme.

FÖRTROLIG

Caserolă, sticlă transparentă, Lat23xL17xH9cm

19,90 lei

Caserolă din sticlă cu închidere ermetică ce păstrează alimentele proaspete mai multă vreme.

SORTERA

Coş sortare deşeuri cu capac, alb, 37l

39,90 lei

Coş de gunoi cu capac pentru sortarea deşeurilor, usor de curăţat şi de întreţinut. Capacul este pliant.

SORTERA

Coş sortare deşeuri cu capac, alb, 60l

59,90 lei

Coş de gunoi cu capac pentru sortarea deşeurilor, usor de curăţat şi de întreţinut. Capacul este pliant.

FESTMÅLTID

Cutie prânz, verde, L22xL14xH7cm

14,90 lei

Cutie pentru prânz cu capac anti-scurgere ideală pentru a transporta mâncarea uşor.

STABIL

Sită pentru gătit în aburi, inox, 5l

29,90 lei

Sită pentru gătit în aburi ce economiseşte energie pentru că poţi găti mai multe preparate simultan.

Oameni care au făcut schimbări
pentru o casă sustenabilă

Ikea Sustenabila
Petra Cristina Ene

Petra Cristina Ene

Blogger

“Economia de apă și o factură mai mică la energia electrică sunt doar două dintre modalitățile de a reduce consumul la tine acasă și de a-ți transforma locuința și stilul de viață în unul sustenabil..”

Ikea Sustenabila
Petra Cristina Ene

Petra Cristina Ene

Blogger

“Dacă am putea îmbina economia acasă cu un interior sustenabil și prietenos cu mediul înconjurător fără cheltuieli mari și fără să ne schimbăm radical stilul de viață? .”

Ikea Sustenabila
Victor Kapra

Victor Kapra

Blogger

“Ai mai mult confort, îți rămân mai mulți bani în portofel, ții pasul cu vremurile și lași urmașilor un mediu mai curat în care să nu fie nevoiți să iasă cu masca de protecție pe figură.”