Alina Ciorgan

Alina Ciorgan

Ambasador

Locuința mea de vară

Share pe

E în continuă schimbare, doar ne priește modul de viață sustenabil pe care îl implementăm de o vreme. Deja avem ceva timp de când ne-am acomodat la versiunea îmbunătățită a casei noastre, via produse IKEA. 

Cel mai intens utilizate la noi în casă sunt storurile opace instalate în dormitor.

De când le avem, le-am ridicat doar de câteva ori, în zilele ploioase. În rest, ca niște soldați credincioși, țin căldura și lumina deoparte zi de zi. Cu un bebeluș care încă doarme de două ori în timpul zilei, întunericul e important pentru a crea atmosfera de somn. În plus, storurile ajută la menținerea temperaturii făcută de aerul condiționat din sufragerie, astfel încât de la +31°C (fără ele), avem în jur de 27°C.

Părinții mei și-au făcut măsurători și se gândesc să își instaleze și ei storuri. Se pregătesc pentru acomodarea nepoatei pentru mai multă vreme și vor să-i ofere confortul pe care îl are și acasă. Încă nu-s hotărâți dacă să mizeze mai mult pe design sau pe funcționalitate. 

Următorul pe listă e cuptorul, care ne-a schimbat puțin obiceiurile în sensul bun.

În alte veri evitam să gătesc acasă și mergeam mult la restaurante sau comandam mâncare. Dar cu toții știm că mâncarea gătită în casă e cea mai sănătoasă. Și mai ieftină. Așa că în loc să alocăm buget pentru ieșiri, am făcut cumpărături pentru ingrediente (între noi fie vorba, am ales produse mai calitative decât cele cu care sunt aprovizionate unele restaurante) și am folosit cuptorul pentru a le prepara.

Calculele arată o redistribuire a bugetului, iar per total cheltuiala cu mâncarea s-a redus la jumătate. Iar de când avem cuptorul (care reține bine căldura înăuntru și nu încălzește toată bucătăria), folosesc rar aragazul (pentru că încălzește inutil casa) și partea amuzantă e că avem de plată doar câțiva lei pentru gazul consumat.

Prietenii deja mi-au zis că nu știau că un cuptor bun cu convecție face o diferență atât de mare (la timpul de gătit, la consum și la căldura reziduală emanată). 

Nu în ultimul rând, să vă spun despre acumulatori și câte baterii am evitat să cumpărăm: un set de 4 baterii mari pe lună (râșnița mea de condimente), plus 3 seturi de baterii mici la două luni (jucăriile bebelușului și lumânările pe baterii, care se aprind automat în fiecare seară pentru câteva ore). În total, am economisit 16 baterii AA și 24 baterii AAA.

O mică paranteză despre baterii...se apropie aniversarea copilului nostru și toată lumea știe că părinții urăsc să primească jucării pe baterii deoarece înseamnă o cheltuială constantă. Ei bine, lăsați jucăriile cu baterii să vină la noi! Nu am pus restricții la lista de cadouri pentru copil, din fericire pentru noi și prietenii noștri.

SCHOTTIS

Stor pliseuri, alb

9,90 lei

RAFFINERAD

Cuptor cu convecţie, inox

1.370 lei

Oameni care au făcut schimbări
pentru o casă sustenabilă

Ikea Sustenabila
Petra Cristina Ene

Petra Cristina Ene

Blogger

“La finalul acestui experiment, vă pot spune că, deși am fost ușor sceptică la început, sunt foarte mulțumită de rezultat, de schimbările aduse interiorului meu, dar și de momentele haioase.”

Ikea Sustenabila
Anca Bîrlă

Anca Bîrlă

Ambasador

“Cel de-al 3-lea episod al „aventurii” sustenabilității IKEA vine după perioada unei frumoase vacanțe petrecută cu familia în țară..”

Ikea Sustenabila
Bogdana Dobre

Bogdana Dobre

Blogger

“Acum a venit rândul clienţilor să treacă prin aceiaşi paşi mici cu schimbări mari, la fel ca noi..”