Mariana Dumitrescu

Mariana Dumitrescu

Ambasador

A venit vara... A trecut vara

Share pe

A venit vara …. A trecut vara,

 

Au trecut mai mult de patru luni de când am început acest proiect care este valoros nu numai  prin faptul că ne-a pus la dispoziție mijloacele, dar si pentru că ne-a pus imaginația la lucru pentru a găsi solutii simple în detaliile cu care ne-am obișnuit. Erau lângă noi, dar nu le vedeam. Iar teama de schimbare ne forța să acceptăm lucrurile așa cum sunt și ne împiedică să visăm.

Zilele trec repede una dupa alta și ne întrebăm ce am făcut în acest timp. Nu trebuie să faci foarte multe lucruri. Totul este ca în fiecare zi să faci ceva, oricât de mic, ca să te simți bine.

În primul rând, pot spune că acum m-am obișnuit cu toate lucrurile pe care mi le-am dorit și le-am primit de la IKEA. Am învățat cum să folosesc bateria de la bucătărie, cea care mi-a dat dureri de cap. Este foarte ușor.

În aprilie am schimbat toate becurile economice din casă cu becuri LED. Apoi, în aprilie și mai, am urmărit riguros consumul. Am înregistrat o economie. Am hotărat că a venit momentul să încerc să gătesc mai repede și, de ce nu, mai sănătos folosind plita cu inducție și cuptorul electric de câteva ori pe săptămână; lucruri pe care nu mi le puteam permite înainte pentru a rămâne și la un consum scăzut. N-a mers din prima, dar n-am renunțat. Până la urmă, am reușit. Ceea ce am învățat eu în aceste luni nu a fost neapărat cum să fac economie cu orice preț, ci cum să folosesc economia obținută în avantajul meu, fără restricții. Câștigul meu principal a fost timpul. Da, am câștigat timp, timp pentru mine, timp pentru…orice. Iar pentru mine timpul este mai prețios decât aurul.

Nu m-am gândit niciodată până acum că Schimbarea unui simplu bec poate duce la schimbarea modului în care alegi să trăiești, dar este adevărat.

Cu apa este o poveste. Economisesc apă folosind diferite metode:

  • colectez apa care vine rece, până vine cea caldă, înainte de a face duș
  • colectez apa de la spălatul legumelor si fructelor
  • colectez apa de la udatul orhideelor, ~ 20 L / udare

 

Toate aceste ”ape” le refolosesc la: udatul altor plante, la spălat pardoseala din gresie, la toaletă. Și mă gândesc în continuare ce aș mai putea săs fac.

Economia de apă nu este evidențiată în factură pentru că niciodată nu plătesc numai ce consum eu și ceea ce înregistrează apometrul meu. Există mereu diferența între total consum declarat de locatari și apometrul general. Această diferență se împarte la numărul de locatari și se adaugă la factură.

Sigur că aș plăti și mai mult dacă n-aș face economie.

Despre consumul de gaze pot să vă spun doar atât: este, cantitativ vorbind, acelasi ca și anul trecut în aceeași perioadă de timp.

Am câteva lucruri pe care le-am trecut la realizări personale:

1)  am reușit să găsesc pe cineva, care locuiește la curte și care e interesat de compost. Așa că acum am două găleți pentru gunoi: una pentru resturi organice și una pentru…restul (la noi încă nu se preia gunoiul diferențiat). Mai lucrez la asta.

2) am fost câteva zile plecată în vacanță, am luat cu mine plita cu inducție portabilă, care mi-a fost de mare ajutor.

3)  am participat la ”Maratonul de board games în sufrageria IKEA”, unde am petrecut o oră de relaxare într-o atmosferă deosebită.

4)  am făcut conserve - multe, multe.

 

Sper să fie o toamnă frumoasă și lungă. Ne revedem curând.

Oameni care au făcut schimbări
pentru o casă sustenabilă

Ikea Sustenabila
Andreea Georgescu

Andreea Georgescu

Ambasador

“Majoritatea dintre noi tindem să credem că aerul din casele noastre este curat și proaspăt..”

Ikea Sustenabila
Raluca Iscru

Raluca Iscru

Ambasador

“Ce pot să fac într-o zi de weekend care să mă relaxeze și să fie și sănătos în același timp? O vizită la piața din cartier și, apoi, o ciorbă rădăuțeană.”

Ikea Sustenabila
Anca Bîrlă

Anca Bîrlă

Ambasador

“Cel de-al 3-lea episod al „aventurii” sustenabilității IKEA vine după perioada unei frumoase vacanțe petrecută cu familia în țară..”